הטיפולים האימונותרפיים שנכנסו לשימוש בשנים האחרונות, הביאו להתקדמות משמעותית ומרשימה בתחום האונקולוגי.
מנגנון הפעולה של טיפולים אלה, מבוסס על הרעיון שניתן להילחם בתאים הסרטניים לא רק באמצעים חיצוניים הפוגעים ישירות בתאי הגידול – דוגמת כימותרפיה ו\או הקרנות, אלא גם באופן עקיף – באמצעות חיזוק מערכת החיסון עצמה שבגופנו, והגברת יכולת הלחימה שלה בתאים הסרטניים באופנים שונים.
ענף חדש שפותח בתחום הטיפולים האימונותרפיים ומהווה פריצת דרך חשובה, הוא הטיפול באמצעות תאי T – תאים השייכים למערכת החיסון שתפקידם, בין השאר, הוא לזהות תאים שאינם תקינים – דוגמת תאים סרטניים – להיצמד אליהם ולהשמידם.
הטיפול באמצעות תאי T מתבצע במספר שלבים: תחילה שואבים דם מהחולה (בדומה לאופן שבו מתבצעת תרומת דם) ומפרידים מתוך הדם שנשאב את תאי T. התאים שהופרדו מועברים למעבדה (בניגוד לכל שאר מרכיבי הדם שנותרו, המוחזרים לגוף החולה), שם הם עוברים תהליכים הגורמים לשינוי בחלק מתכונותיהם באמצעות הנדסה גנטית. שינוי זה מביא לשיפור משמעותי ביכולת של תאי ה- T לזהות תאים סרטניים בקלות וביעילות, להיצמד אליהם ולהשמידם. לאחר שתאי ה- T ה"מהונדסים" עוברים במעבדה תהליכי שכפול והתרבות הם מוחזרים לגוף החולה (באופן דומה למתן עירוי דם), שם הם ממשיכים להתרבות ולתקוף ביעילות גבוהה את תאי הסרטן.
מספר תרופות שפותחו על בסיס הרעיון של תאי T "מהונדסים" כבר הוכיחו את יעילותן במסגרת מחקרית: תוצאות ניסוי שנערך בקרב ילדים חולי לויקמיה, שמחלתם חזרה ואף החמירה לאחר הטיפולים הסטנדרטיים שקיבלו, הצביעו על נסיגה של המחלה בקרב 80% מהילדים שקיבלו את תרופת המחקר שפותחה באמצעות שימוש בתאי T "מהונדסים". בדומה נצפו הצלחות טיפוליות גם בניסוי אחר שנערך בקרב חולים עם לימפומה אגרסיבית, שמחלתם החמירה על אף הטיפולים שקיבלו, לאחר שטופלו בתרופה המבוססת על אותו מנגנון פעולה.
לאור תוצאות מחקרים אלה אישר לאחרונה ארגון המזון והתרופות האמריקאי את השימוש בשתי התרופות.
במקביל מושקעים מאמצים רבים ברחבי העולם לבחון ולהעריך את יעילותן של תרופות המבוססות על מנגנון תאי T "מהונדסים" בגידולים מסוגים אחרים, בתקווה להביא לפריצת דרך במצבים של מחלה מתקדמת שאינה מגיבה לטיפולים הסטנדרטיים הקיימים.
יצוין שהטיפול בתרופות מחייב מעקב צמוד, שכן הוא כרוך בתופעות לוואי חמורות שעלולות להיות מסכנות חיים.