לשאול
לשאול
חצים
לדעת
לדעת
חצים
להתמודד
להתמודד

מבזק 3.2022

בתחילת חודש מרץ אישר ארגון המזון והתרופות האמריקאי (FDA) את השימוש בתרופה אולפאריב (Olaparib), או בשמה הנוסף לינפארזה (Lynparza) – למטרת טיפול משלים בחולות סרטן שד המצויות בסיכון גבוה, אשר קיבלו טיפול כימותרפי לפני הוצאת הגידול בניתוח או לחילופין לאחר הניתוח. מדובר בחולות שנושאות מוטציה תורשתית (שינוי גנטי תורשתי) בגן BRCA, ואשר על סמך ממצאי הבדיקה הפתולוגית של תאי הגידול אינן מתאימות לטיפול ביולוגי (HER2-negative).

האישור ניתן בהתבסס על תוצאות מחקר בו נטלו חלק 1,836 חולות סרטן שד העונות לקריטריונים שצוינו לעיל. החולות חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות: קבוצת ניסוי וקבוצת ביקורת. החולות בקבוצת הניסוי נטלו אולפאריב (התרופה ניתנת בכדורים) כל יום במשך שנה, ואילו החולות בקבוצת הביקורת נטלו באותו פרק זמן תרופת דמה (פלסבו).

בתום שלוש שנות מעקב, הצביעו ממצאי המחקר על כך שהסיכון לחזרת המחלה היה נמוך באופן משמעותי בקרב החולות בקבוצת הניסוי שנטלו את תרופת המחקר אולפאריב, בהשוואה לחולות בקבוצת הביקורת שנטלו את תרופת הדמה (14% לעומת 23%). אחוז התמותה היה אף הוא נמוך באופן משמעותי בקרב החולות שנטלו אולפאריב, בהשוואה לחולות שנטלו תרופת דמה (8% לעומת 12%).

לא דווח על תופעות לוואי מסכנות חיים במתן אולפאריב, או לחילופין על תופעות לוואי הפוגעות באופן בלתי נסבל באיכות החיים.

מסקנת החוקרים הייתה שתוספת אולפאריב כטיפול מונע לאחר הסרת הגידול בניתוח וסיום הטיפול הכימותרפי, תורם באופן משמעותי לירידה בסיכון לחזרת המחלה בעתיד בקרב חולות אלה.

תפריט נגישות