לשאול
לשאול
חצים
לדעת
לדעת
חצים
להתמודד
להתמודד

מבזק 1.2023 (1)

במהלך חודש ינואר 2023 אישר ארגון המזון והתרופות האמריקאי (FDA) את השימוש בתרופה האימונותרפית קיטרודה (Kytruda), או בשמה הנוסף פמברוליזומאב (Pembrolizumab) – בשילוב עם טיפול כימותרפי משלים\מונע (אדג'ובנטי) – עבור חולי סרטן ריאה מסוג תאים לא קטנים (non-small cell lung cancer) שעברו ניתוח לכריתת הגידול.

מדובר בחולים שאובחנו עם מחלה מקומית ברת ריפוי, גם בשלב מוקדם מאד, ואשר למעט הניתוח לא קיבלו כל טיפול אחר למחלתם.

יצוין שעד כה כלל האישור לטיפול בקיטרודה חולי סרטן ריאה בשלבים מוקדמים כטיפול קדם-ניתוחי בלבד, וכן חולי סרטן ריאה בשלבים מתקדמים בהם כלל לא ניתן לכרות את הגידול בניתוח.

האישור לתרופה ניתן בהתבסס על ממצאי מחקר בו נטלו חלק 1,177 חולי סרטן ריאה העונים לקריטריונים שצוינו לעיל.

החולים חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות: קבוצת ניסוי וקבוצת ביקורת.

החולים בקבוצת הניסוי טופלו בקיטרודה, עם או ללא טיפול כימותרפי משלים, והחולים בקבוצת הביקורת טופלו בתרופת דמה (פלסבו), עם או ללא טיפול כימותרפי משלים.

במעקב של כחמש שנים אחר החולים בשתי הקבוצות, הצביעו ממצאי המחקר על כך שהסיכון לחזרת המחלה במהלך התקופה היה נמוך באופן משמעותי בקרב מי שהיו בקבוצת הניסוי וטופלו בקיטרודה, בהשוואה למי שהיו בקבוצת הביקורת וקיבלו את תרופת הדמה (ולא את הקיטרודה).

לא נצפו תופעות לוואי חדשות שאינן מוכרות במתן קיטרודה, בקרב החולים בקבוצת הניסוי שטופלו בתרופה.

החוקרים מאמינים שמתן קיטרודה לחולי סרטן ריאה גם בשלבי מחלה מוקדמים – כטיפול משלים\מונע לאחר כריתה ניתוחית – מהווה ציון דרך במאמצים לשפר את סיכויי ההחלמה המלאה בקרב חולים אלה.

תפריט נגישות